DÜNYA GAZETESİ TARIM DOSYASI RÖPORTAJI

-Genel olarak Adana’nın Tarım potansiyelini ve bu çerçevede de Tüyap olarak Adana’nın tarım firmalarına verdiğiniz destek ve hizmetleri anlatır mısınız?
 
Adana, Nil’den sonra Akdeniz’in en büyük deltası olan Çukurova Deltasında yer alıyor ve esas gelişimini tarım ürünlerinden ve tarıma dayalı sanayiden sağlıyor. Adana, diğer pek çok ilden farklı olarak toplam yüzölçümünün yüzde 38’i ile tarım yapmaya müsait. Mevsim şartlarının da çok müsait olması Adanamızı tam bir tarım cenneti yapıyor. Adana’da tüm yıl boyunca ürün ekimi yapılabiliyor. Genel itibariyle baktığımızda Çukurova bölgesi ürün çeşidi bakımından da Türkiye’nin en zengin yeri. Sezonun ilk sebze, meyve ve tahılları bu bölgede üretiliyor. Tarımın başkenti olarak nitelendirilen Adana’da düzenlediğimiz Tarım ve Sera-Bahçe Fuarlarımız büyük ilgi topluyor. Geçtiğimiz yıl uluslararası nitelik kazanan fuarımız 10.800m² kapalı, 24.200m² açık alan olmak üzere toplam 35.000m²’lik alanda,  geniş bir yelpazede ziyaretçilere modern tarım ve bahçeciliğin ihtiyaç duyduğu her türlü donanım ve teknolojinin tanıtılmasını hedefliyor. Fuarımızda özelikle ürün gamlarındaki çeşitliliğe dikkat ediyoruz. Katılımcı firmalarımızı yurt içi ve yurt dışındaki alım heyetleri ile bir araya getiriyoruz. Yurt dışına ihracat konusunda firmalarımıza bilgiler veriyor ve yeni çeşitlerle ilgili düzenlediğimiz seminerlerimiz ile de çiftçilerimizi bilinçlendirmeye çalışıyoruz.
 
 
-Tüyap olarak bu güne kadar düzenlediğiniz tarım fuarlarını geniş bir şekilde değerlendirir misiniz?
 
Çukurova’nın bereketli topraklarında büyüyerek gelişen ve bölgenin Tarım ve Sera Bahçe konusunda tek uluslararası etkinliği olma özelliğini taşıyan Fuarlarımız, modern tarım ve bahçeciliğin ihtiyaç duyduğu her türlü donanım ve teknolojiyi geniş bir yelpazede ziyaretçilere sunuyor. 270’ye yakın firmanın yer aldığı fuarlarımız her geçen yıl büyük bir ivme göstererek hem katılımcıları hem de ziyaretçileri memnun ediyor. Geçtiğimiz yıl 175 bini aşkın ziyaretçi ağırlayan fuarımızda bu yılki hedefimiz ise 200 bindir. Yurt içinde ve yurt dışında tanıtım faaliyetlerimizi aralıksız sürdürüyoruz. Fuarımızda bu yıl Gürcistan, Azerbaycan, Mısır, İran, Irak, Makedonya, Sırbistan, Ukrayna Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden alım heyetleri ağırlayacağız. Geçen yıl 69 ilden ziyaretçi ağırlarken bu yıl Tüm Türkiye’den ziyaretçilerin gelmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Adana Uluslararası Tarım ve Sera-Bahçe Fuarlarımızın 10 yılda ziyaretçi sayısı 3 kat arttı. Ziyaretçilerimizin yüzde 96’sı ise fuarlarımızı tekrar ziyaret edeceğini belirtti. Bu yılda 11’ncisini düzenleyeceğimiz Fuarlarımızda ivmeyi daha yükseğe taşımayı amaçlıyoruz.
 
 
 
 
 
-Bu güne kadar kaç firma fuarlarınıza katıldı kaç kişi fuarlarınızı ziyaret etti, varsa diğer rakamsal veriler eşliğinde bilgi verir misiniz?
 
Bugüne kadar Adana Tarım ve Sera- Bahçe Fuarlarımızı 1 milyon 500 bin kişi ziyaret etti. Türkiye’nin dört bir yanından gelen ziyaretçilerimiz ile fuarlarımız her yıl kendi ziyaretçi rekorunu kırdı.  Fuarımıza 10 yılda yaklaşık 2 bin firma katıldı. Bu yılda 200 bini aşkın ziyaretçi bekliyoruz. Türkiye’nin dört bir yanından konunun ilgililerini Fuarımızda ağırlayacağız.
 
 
-Fuarlara yurt içinden ve dışından katılımın artması için ne tür projeler yürütüyorsunuz? Bu yılki fuara yabancı katılımcı olacak mı?
 
TÜYAP olarak yurt dışında 7 ülkede; Kahire, Moskova, Sofya, Tahran, Tiflis, Ürdün ve Üsküp  ofislerimiz, 27 ülkedeki 89 temsilcilik ağımızla dünyada fuarcılık sektörünün önde gelen kuruluşlarından birisiyiz. Fuarlarımızı yurt dışımızdaki ofislerimiz aracılığıyla da tanıtıyor ve katılımcı firmalarımızı fuarlarımıza çağırıyoruz. Adana 11. Uluslararası Tarım ve Sera- Bahçe Fuarlarımıza yurt dışından önemli firmalar katılıyor. Bir Fuarın uluslararası nitelik kazanması için yabancı katılımcı sayısı toplam katılımcı sayısının en az %20`si olması gerekiyor. En az 5 farklı ülkeden yabancı katılımcı olması gerekiyor. Fuarımızın uluslararası niteliği devam ettirmek için her yıl bu nitelikleri karşılıyor olmamız gerekiyor. Fuarımıza bu yılda yaklaşık 35 yabancı katılımcı firmamız katılıyor.
 
 
 
-Tarım Fuarının Adana için önemini değerlendir misiniz?
 
Adana Tarım sektörünün tam kalbinde yer alıyor. Bu nedenle Adana’da düzenlediğimiz fuarların gelişmesi ve ilerlemesi hem Adana hem de Türkiye için oldukça önemli. Yıl boyunca ürün ekimi yapılabilen çok az sayıda şehrimiz var. Yılın ilk sebzeleri ve meyveleri Adana’dan alınıyor.  Adana düzenlediğimiz Tarım ve Sera-Bahçe Fuarlarımızda Tarımın Başkenti Adana’ya yakışır bir şekilde yapılıyor.  Uluslararası Fuar statüsü kazanılması, Adana Tarım Fuarı’nın yurt dışı bilinirliğinin ve marka değerinin yükselmesini sağlayarak önümüzdeki yıllarda yurt dışından daha yüksek oranda yabancı katılımcı ve ziyaretçinin Adana’ya gelmesine vesile olarak bölge ihracatına katkı sağlamaya devam edecektir.
  
 
-Adana Tarım Fuarının önümüzdeki 5 yılda ülkemizde düzenlenen tarım fuarları içinde nerede konumlanacağını düşünmektesiniz?
 
2017 yılında yüzde 20 büyüme kaydeden Fuarlarımızın bu yıl da bu ivmeyi daha yukarıya taşımak için çalışıyoruz. Şuan Türkiye’nin 4. Büyük Tarım Fuarıyız. Türkiye’nin yanı sıra Dünya’nın bildiği ve katıldığı bir fuar olma yolunda hızla ilerliyoruz. Yeni salonlarımızın fuarımıza katılmasıyla birlikte daha iyi noktalara fuarımızı çıkaracağımıza inanıyoruz.
 
ÖNCEKİ SAYFAYA GERİ DÖN